Indian Economy Quiz 7 – General Knowledge

Sample

1. What is the maximum amount of investment in the shares of debentures of notified companies like the ICICI the IDBI etc. That will entitle a rebate in income tax up to 20% of the amount invested ?

A. Rs. 80000
B. Rs. 60000
C. Rs. 20000
D. Rs. 10000

Answer : Option A

 

2. Which authority recommends the principles governing the grant sin aid of the revenues of the states out of the Consolidated Fund of India?

A. Public Accounts Committee
B. Union Ministry of Finance
C. Finance Commission
D. Interstate Council

Answer : Option C

 

3. RBI does not transact the business of which of the following state governments ?

A. Nagaland
B. Assam
C. J & K
D. Rajasthan

Answer : Option C

 

4. Which amidst the following banks was recently converted to a “Universal Bank” ?

A. Corporation Bank
B. Bank of Baroda
C. IDBI Bank
D. Canara Bank

Answer : Option C

 

5. Which of the following PSU’s has been privatised?

A. HZL
B. CMC
C. Hotel Corporation of India
D. NALCO

Answer : Option A

 

6. Which among the following policy of Life Insurance Company is related to regular old age pension?

A. Jivan Kishore
B. Jivan Chhaya
C. Jivan Sanchay
D. None of these

Answer : Option D

 

7. The decimal system of Indian currency was started in

A. 1950
B. 1955
C. 1957
D. 1960

Answer : Option C

 

8. Which of the following is not a necessary condition for the development of India ?

A. Capital Accumulation
B. Resource discovery
C. Population growth
D. Technological development

Answer : Option C

 

9. The Indian economy can be most appropriately described as a :

A. Capitalist economy
B. Socialist economy
C. Traditional economy
D. Mixed economy

Answer : Option D

 

10. Under which Act Policy was the BIFR established ?

A. Industrial Policy of 1980
B. Companies Act
C. Sick Industrial Companies Act
D. MRTP Act

Answer : Option C